Site Overlay

Sweet BBQ burger

Ik doe wel vaker bacon en ui op een burger maar normaal doe ik daar niets speciaals mee. Nu wilde ik eens een burger met candied bacon en gekarameliseerde ui maken.
het resultaat: de Sweet BBQ Burger!

De sweet BBQ burger is een smaakexplosie waar zoet en hartig perfect samenkomen. Het zoute van de kaas, hamburger en bacon wordt aangevuld door de zoet-pittige smaak van de gekarameliseerde rode ui. Door de kruiden heeft de burger een ondertoon van knoflook.

Sweet bbq burger | hamburgerbijbel

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 burgers:

  • 600 gram Rundergehakt
  • knoflook-peper kruiden (Anna & Clara’s)
  • 4 plakken cheddar
  • 8 plakken bacon
  • IJsbergsla
  • 4 Broodjes
  • Rode ui
  • 1 flinke eetlepel bruine basterdsuiker
  • scheut balsamico azijn
  • Jack Daniels BBQ saus

Sweet BBQ burger recept

Eigenlijk is dit een vrij makkelijk recept. Het werk zit dan ook vooral in het maken van de toppings.  De barbecuesaus komt gewoon uit een fles. Om het af te maken zou je deze ook zelf kunnen maken.

Doe het gehakt in een schaal en doe hier 2 eetlepels knoflook-peper kruiden bij. Ik heb de kruidenmix van Anna & Clara’s gebruikt. Te krijgen bij Søstrene Grene. Kneed de kruiden goed door het gehakt. Maak 4 gelijke bollen gehakt en maak hier mooie hamburgers van met een hamburgerpers. Bak de hamburgers 4 minuten per kant. Leg daarna op elke hamburger een plak cheddar. Doe kort een deksel op de pan of barbecue zodat de kaas goed smelt.

Candied bacon

Eigenlijk hield ik nooit zo van de combinatie hartig-zoet. Dit veranderde nadat ik een keer wafels met bacon en maple syrup at. Nou had ik tot kort geleden nog niet eerder gehoord van candy bacon maar het kon niet anders dan dat dit lekker zou zijn op een burger. Maken dus! Candied bacon is spek dat licht wordt geglazuurd met honing of maple syrup. Perfect voor een sweet BBQ burger!

Leg de plakken bacon op een bakplaat. Druppel honing over de plakken bacon en bestrooi de plakken licht met uienpoeder en knoflookpoeder. Smeer dit met een kwastje uit over de plakken. Draai ze nu om en herhaal het proces. Bak ze in het midden van oven op 180 graden zo’n 15 minuten. De candy bacon is klaar als de plakken licht knapperig zijn en niet te donker.

Gekarameliseerde rode ui

Ui gaat bij mij bijna standaard op een bugertje. Omdat deze burger al vrij zoet is, heb ik gekozen voor rode ui. Dit geeft wat pit aan de zoete burger.

Snijd de uien in ringen. Deze mogen best wat dikker zijn. Bak de ringen kort aan op middelhoog vuur totdat deze licht gebakken zijn. Zet het vuur nu laag. Schep de bruine basterdsuiker erbij en giet er een scheutje balsamico azijn overheen. Roer dit goed door elkaar heen zodat alle suiker oplost en niet klontert. Bak de uien totdat deze een mooie bruine kleur hebben.

Homemade brioche bollen

Ik had mij nog niet eerder gewaagd aan het maken van hamburgerbroodjes. Een goed zelfgemaakt hamburgerbroodje geeft net dat beetje extra, zeker ten opzichte van een gewone witte bol van de supermarkt. Met een gevonden recept bij de hand waagde ik een poging tot het maken van brioche bollen.
De structuur en smaak was zeker goed. We hadden de bollen deeg beter moeten laten rijzen. Ook hadden we iets royaler moeten smeren met het eigeel. Dit zorgt namelijk voor de mooi bruine egale bovenkant. Nu lijkt het meer een mislukte tijgerbol. Er is dus nog zeker ruimte voor verbetering. Wie weet komt de verbeterde versie binnenkort online.

Maak jij zelf de hamburgerbroodjes? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!

Op de hoogte blijven van onze nieuwste burger creaties? Volg de Hamburger Bijbel op Instagram.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x