Site Overlay

Een blauwe verrassing: de Smurf Burger

De Smurfen, wie is er niet mee opgegroeid? ‘s ochtends naar school met smurfenkoekjes. ‘s Middags voor de buis met smurfen knetterchocola en in de zomer genieten van smurfenijs. Aan dit rijtje voegen we graag de Smurf Burger toe.

Kenmerkend aan de smurfen is hun blauwe kleur. Dat is dan ook het uitgangspunt voor deze burger. Dat smurfen heel klein zijn, hebben we maar wel achterwege gelaten. Naast dat de Smurf Burger een feest voor het oog is, is het ook een genot voor de smaakpapillen. Deze unieke burgerervaring zet je eenvoudig zelf ook op tafel.

Ingrediënten

Voor 4 burgers
720 gram gehakt
Champignons
Eikenbladsla
Aubergine
Brie
Danish blue
Dry rub / kruidenmix naar smaak

4 broodjes:
250 gram bloem
7 gram droge gist
5 gram zout
1 eetlepel zonnebloemolie
1 ei
50 mililiter melk
Blauwe kleurstof

Blauwe mayonaise
1 eigeel
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel citroensap
150 ml zonnebloemolie
snufje zout
Blauwe kleurstof

Smurf Burger met friet - Hamburger Bijbel

Blauwe hamburgerbroodjes maken

Het maken van blauwe hamburgerbroodjes is weinig meer dan blauwe kleurstof toevoegen aan de ingrediënten die we altijd gebruiken om brioche bollen te maken. Vooruit dan, nog een keer het recept voor de hamburger buns.
Doe de bloem, gist, zout, ei en zonnebloemolie in een kom. Doe blauwe kleurstof bij de melk totdat deze een mooie felblauwe kleur heeft. Deze melk gooi je vervolgens bij de rest van de ingrediënten. Kneed het deeg 10 minuten om een middelhoge stand. Na 10 minuten is het als het goed is een mooie blauwe bal geworden. Deze leg je in een ruime afgedekte kom. Zet deze kom op een droge warme (kamertemperatuur) plek. Na een uur is de bol bijna verdubbeld in omvang. Deze bol verdeel je in 4 gelijke ballen. Leg deze op een bakplaat en dek deze weer af. Laat de ballen nog een uur rijzen. Om te voorkomen dat de blauwe broodjes te bruin worden bak je ze op een iets lagere temperatuur dan normaal. Wij bakten ze op 170 graden. Na ongeveer 16 minuten waren ze klaar. 

Blauwe mayonaise

Natuurlijk mag de blauwe mayonaise niet ontbreken. Doe de mosterd, eigeel, blauwe kleurstof en citroensap in een hoge maatbeker. Meng dit met een staafmixer. Tijdens het mixen voeg je er langzaam zonnebloemolie aan toe. Als het scheutje olie is opgenomen, voeg je pas de volgende scheut olie toe. Als je te snel gaat, is de kans groot dat de mayonaise niet opstijft en dus mislukt.

De burger

De laatste tijd zijn we helemaal into smashburgers. De Smurf Burger is daarom dan ook een dubbele smashburger geworden. Het leek ons een beetje veel van het goede om ook hier blauwe kleurstof aan toe te voegen dus hielden we het bij een simpele dry rub die we tijdens het bakken over de burger strooiden. Over de ene burger smolten we de Danish Blue en over de andere de brie. Deze stapel je vervolgens op elkaar. De burger maakten we af met gegrilde champignons en aubergine. Deze zet je 15 minuten in de oven op grillstand. In de pan aanbakken kan natuurlijk ook.

 

Zoals je hebt gelezen, smurf je deze burger eenvoudig in elkaar. Trakteer jou en je gasten ook op deze feestelijke burger. Vergeet ons niet te taggen in je creaties!

Marlein - Burgerqueen

Marlein – Burgerqueen

Als geboren Brabander weet Marlein wel wat Bourgondisch genieten is. Hoewel ze niet 1 favoriete burger heeft, is ze fan van de burgers van Wally. Niet in de laatste plaats vanwege hun broodjes. Iets waar Marlein streng op let bij het beoordelen van burgers. Marlein vind het leuk om na te denken over creatieve opmaak van burgers en het bord.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x