Van het idee dat een burger van vlees moet zijn, zijn wij allang afgestapt. Met een beetje creativiteit kun je van diverse voedingsmiddelen een burger maken. De Red Velvet burger die wij maakten is op basis van risotto. Dat is weer eens wat anders dan soja!
Dit recept is geïnspireerd op de Red Velvet burger uit het boek van Laurentz Craane, een aanrader voor receptinspiratie. Red velvet kenden we vooral van het gebak. Een hamburger met dezelfde naam trok natuurlijk gelijk onze aandacht. Door het bietensap krijgt de burger naast een mooie rode kleur, een licht zoetige smaak. In combinatie met de saus en de toppings een heerlijk burgertje. Dat deze van risotto gemaakt is, merk je tijdens het eten helemaal eigenlijk helemaal niets van. En hoewel we best van risotto houden, is dit wat ons betreft wel positief. Het nadeel van deze vegaburgers is dat je er wel lang mee bezig bent. Mocht je op zoek zijn naar een snelle hap, dan is dit recept misschien niets voor jou. Wil je een keer een verrassende vegetarische hamburger op tafel zetten? Dan moet je de Red Velvet Burger zeker proberen!
Ingrediënten
Voor 4 burgers
- 150 gram risottorijst (ongekookt)
- 450 ml bietensap
- 150 gram Geitenkaas jong belegen
- 250 gram paneermeel
- 4 eieren
- Tijm
- Zeezout
Voor 4 broodjes
- 250 gram tarwebloem
- 3 gram gist
- 5 gram zout
- 10 ml zonnebloemolie
- 1 ei
- 130 ml volle melk
- 1 tl sesamzaadjes (optioneel)
Toppings
- 1 ui
- 2 hele bieten (voorgekookt)
- 50 gram babyspinazie
- 25 gram pijnboompitten
- Mayonaise
Recept voor hamburger broodjes
Brood maken is eigenlijk best eenvoudig. Doe alle ingrediënten, zoals in de ingredientenlijst benoemd, in een kom en kneed dit met de hand of met een mixer met deeghaken ongeveer 10 minuten tot het een mooi egale klomp is. Vet een kom in en leg de deegbol hier in. Dek de kom af met doorzichtig keukenfolie. Let er op dat de kom hoog genoeg is zodat het deeg het folie niet raakt. Het deeg moet ook de ruimte hebben om te verdubbelen in grootte. Laat de kom met het deeg een uur staan zodat het deeg (op kamertemperatuur) kan rijzen. Als de bol deeg twee keer zo groot is, is het tijd om de broodjes te vormen. Verdeel het deeg in 4 gelijke bollen en leg deze op een bakplaat. Laat er genoeg ruimte tussen want de broodjes moeten nog een keer rijzen. Besprenkel de bovenkant met water en strooi hier de sesamzaadjes overheen. Laat deze broodjes nog een keer een uurtje staan. Als het goed is, zijn ze nu weer bijna in grootte verdubbeld. Het is nu eindelijk tijd om ze te bakken. Zorg ervoor dat de oven al goed is voorverwarmt op een temperatuur van 200 graden (in het geval van een hete luchtoven). Bak de broodjes ongeveer 15 minuten. Leg ze na het bakken op een rooster en laat ze nog even afkoelen.
Red Velvet Burgers maken
Kook de risottorijst zoals aangegeven staat op de verpakking. Als er nog water in de pan staat, giet dit dan eerst even af. Voeg nu het bietensap, tijm en zeezout toe. En roer het goed door tot het langzaam begint te koken. Laat het geheel op laag vuur door garen totdat het meeste bietensap in de risotto is getrokken. Doe hier 60 gram (2 plak) geitenkaas bij en laat dit door de risotto smelten. Haal de risotto uit de pan en laat het op een bord afkoelen. Als de risotto is afgekoeld, is het tijd om de burgers te maken. Klopt de 4 eieren los in een diep bord of een kom. Doe het paneermeel in een andere kom. Vorm 4 gelijke burgers van de risotto. Haal deze eerst door het ei en daarna door de paneermeel. Deze stap herhaal je daarna nog een keer met elke burger. Bak de burgers 6 minuten per kant in de pan op middelhoog vuur. Als de burgers nog een paar minuten moeten bakken, leg je de rest van de geitenkaas op de burgers zodat deze nog een beetje kan smelten.
Toppings
Een burger zonder toppings is als een cocktail zonder alcohol: het kan maar is wel teleurstellend. Voor deze burgers houden we de toppings simpel; pijnboompitjes, babyspinazie, geitenkaas en bieten. De pijnboompitjes bak je kort aan in de pan eventueel met de babyspinazie maar deze kan je ook rauw eten. De bieten bereid je in de oven. Snijd de voorgekookte bieten in wat dikkere plakken. Besprenkel een ovenschaal met wat olie en leg hier de plakken biet in. Doe er wat zeezout overheen en bak zet de schaal in een voorverwarmde oven (180 graden). De bieten zijn na ongeveer 15 minuten gaar.
Burgers bouwen
Nu alles klaar is, is het tijd voor de leukste stap (oké het opeten daargelaten): De burgers bouwen! Voordat je de broodjes gaat beleggen, is het lekker om ze open te snijden en even kort onder de grill te doen om de binnenkant krokrant te grillen. Naast dat het knapperige lekker is, zorgt dit er ook voor dat de saus niet helemaal door het broodje heen loopt en van de burger een kleffe bende maakt. Smeer beide kanten van het broodje in met de (zelfgemaakte) mayonaise. Leg plakken biet op een bedje van spinazie en doe hier de burger op. Strooi er wat pijnboompitjes overheen en de burger is ‘good too go’. Eet smakelijk!
Heb jij dit recept geprobeerd of een ander leuk (vegetarisch) recept voor ons? We horen het graag, hier of op social!
Meer vegetarische burgers? Misschien vind je deze Mexicaanse burger ook wel lekker.
Jelle – Burgermeister
Jelle is oprichter van de Hamburger Bijbel. Als moeilijke eter in zijn jonge jaren was de liefde voor hamburgers er niet gelijk. De laatste jaren heeft hij de schade flink ingehaald. Naast dat hij graag uiteten gaat voor burgers, is hij ook het brein achter de meeste recepten op de website.