Op zoek naar een recept voor een pittige hamburger? Dan is dit duiveltje misschien wel wat voor jou! Dit broodje hamburger is niet alleen lekker maar ziet er ook nog eens leuk uit. Soms is het zo slecht nog niet om dat engeltje op je schouder te negeren en te luisteren naar dat duiveltje.
De duivel wordt vaak rood afgebeeld. Wat doe je dan als je een duivelburger wilt maken? Juist! Op zoek naar rode toppings. In dit geval gegrilde rode paprika, rode ui en tomaat. De burger zelf is gekruid met rode peper want deze hamburger mag best wat pit hebben. De burger wordt afgetopt met siracha mayonaise. Om het af te maken hebben we er rode broodjes bij gemaakt, gekleurd met bietensap. Dat geeft een mooie kleur aan het broodje en een lichtzoete smaak. Een goede toevoeging aan dit pittige geheel.
Ingrediëntenlijst
4 burgers:
500 gram rundergehakt
2 rode uien
1 punt paprika
1 tomaat
4 eetlepels mayonaise
Siracha
Rode peper
4 hamburgerbroodjes
250 gram tarwebloem
100 ml bietensap
1 ei
1 eetlepel zonnebloemolie
4 gram zout
5 gram gist
Rode hamburgerbroodjes maken
Mix alle ingrediënten met een mixer met deeghaken goed door elkaar tot het een mooie homp deeg is. Doe de deegbol in een licht ingevette kom en dek het af met plasticfolie. Laat het deeg nu een uur rijzen op kamertemperatuur. Na een uur is het deeg als het goed is ongeveer verdubbeld in grootte. Verdeel het deeg nu in 4 gelijke balletjes. Leg deze op een bakplaat met bakpapier. Laat de deegballen nu nog een uur rijzen op kamertemperatuur. Daarna kunnen de broodjes in de oven. Bak ze een kwartiertje op 200 graden (in een heteluchtoven). Laat de broodjes na het bakken nog even afkoelen. Voordat je de broodjes gaat belegen is het aan te raden ze open te snijden en kort aan beide kanten nog even te grillen. Zo trekt de saus er niet helemaal doorheen en worden de broodjes niet zo klef.
De toppings
Snijd de rode puntpaprika in stroken. Leg deze in een ingevette ovenschaal met de buitenkant naar boven. Grill de paprika ongeveer 15 minuten. Als jouw oven geen grillstand heeft, kun je ook de hetelucht functie gebruiken. Zet de oven dan zo warm mogelijk. Schrik niet als de buitenkant een beetje zwart is na 15 minuten. Na het grillen is de hardere buitenkant namelijk makkelijk te verwijderen. Snijd de rode uien in ringen en bak deze in de pan tot ze een lichtbruine kleur hebben. De tomaat hoeft niet gebakken of gegrild te worden en kan je dus in plakken snijden en zo op de burger leggen.
Pittige hamburgers
De hamburgers zelf zijn vrij basic met zout en een rode peper. Snijd een rode peper fijn en kneed dit samen met wat zout door het gehakt. Vorm hier vier gelijke burgers mee. Bak deze burgers op middelhoog vuur 3-4 minuten per kant. De laatste paar minuten leg je de geitenkaas bovenop. Om de kaas beter te laten smelten kun je een deksel op de pan zetten.
Siracha mayonaise
Voor de burgersaus hebben we een siracha mayonaise gemaakt. De basis van mayonaise hebben we zelf gemaakt. Check dit recept voor de mayonaise. Als je de limoen weg laat, heb je een basismayonaise. Hier hebben we later siracha aan toegevoegd om de saus lekker pittig te maken. Je kunt uiteraard siracha naar smaak toevoegen.
Vroeger is ons altijd geleerd om niet te spelen met ons eten. Toch konden we het niet laten om twee puntjes van de rode pepers in de bovenkant van het broodje te steken als een soort hoorns. Want zeg nou zelf, wat is een duiveltje zonder hoorns?
Blijf op de hoogte van al onze nieuwe creaties. Volg de Hamburger Bijbel Instagram.
Jelle – Burgermeister
Jelle is oprichter van de Hamburger Bijbel. Als moeilijke eter in zijn jonge jaren was de liefde voor hamburgers er niet gelijk. De laatste jaren heeft hij de schade flink ingehaald. Naast dat hij graag uiteten gaat voor burgers, is hij ook het brein achter de meeste recepten op de website.