Site Overlay

El vegetariano – Mexicaanse vega burger

Ik moet eerlijk bekennen dat een vegetarische burger nooit mijn eerste keuze heeft. Toch leek het mij leuk om me hier eens aan te wagen. Het is een Mexicaanse vega burger geworden. Alleen vegetarisch, niet vegan. Wie weet doen we dit in de toekomst nog wel.

 De Mexicaanse keuken is één van mijn favoriete keukens. Hamburgers niet gerekend dan hè. In de traditionele Mexicaanse keuken komen waarschijnlijk weinig burgers voor maar dat betekent natuurlijk niet dat deze twee niet samen kunnen gaan. Tijd voor wat ‘fusion’!

Ingrediënten voor 4 burgers

  • 4 broodjes
  • 350 gram kikkererwten
  • 150 gram mais
  • 75 gram paneermeel
  • 25 gram geraspte kaas
  • 1 avocado
  • 8 cherrytomaatjes
  • 2 trostomaten
  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • 3 eieren
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 1 handje koriander
  • 1 limoen
  • Manchego
  • Nacho’s
  • Scheutje azijn
  • Tabasco
  • Knoflook
  • Gerookt paprikapoeder
  • Zeezout
  • Peper
El vegetariano | Mexicaanse vega burger | Hamburger bijbel

Bereiding van de vegetarische burger

De burger zelf is gemaakt van mais en kikkererwten en deze twee ingrediënten laten zich verrassend goed omtoveren tot een burgertje. De kikkererwten heb ik eerste geroosterd om extra smaak toe te voegen. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en leg hier de kikkererwten op. Voordat de kikkererwten in de oven gaan besprenkel je deze met een olie-kruidenmengel. Hiervoor heb ik een scheut olijfolie gebruikt en hier zeezout, gerookt paprikapoeder en een beetje peper doorheen gemengd. De kikkererwten rooster je ongeveer 20 minuten op 180 graden. Als ze klaar zijn, laat je ze eerst afkoelen. Doe de afgekoelde kikkererwten samen met de mais, knoflookpoeder, en zeezout en pureer het met een keukenmachine tot een egale puree. Voeg daarna het paneermeel en de geraspte kaas toe en kneed dit er doorheen. Vorm 4 gelijke burgers van het mengsel. Bak de burgers kort aan beide kanten zodat deze licht krokant is. Gaar ze daarna verder in de oven. De burgers zijn na ongeveer 12 minuten klaar als je deze in de oven bakt op 180 graden.

De broodjes

Voor de broodjes heb ik gekozen voor kant-en-klare witte bollen. Om er toch nog een kleine twist aan te geven heb ik hier nacho’s aan toe gevoegd. Dit doe je door het eigeel van 1 ei los te kloppen met een vork. Met een kwastje bestrijk je de broodjes. Verkruimel de nacho’s en strooi deze over de broodjes. De broodjes gaan ongeveer 5 minuten in de oven op 180 graden.

Burger toppings

De toppings zijn misschien een beetje cliché maar dat maakt de burger niet minder lekker. Dit zit er op:

  • Gepofte cherrytomaatjes
  • Plakken avocado
  • Jalapeños
  • Tomatensalsa
  • Manchego (Spaanse schapenkaas)
  • Ijsbergsla
  • Nacho’s

Om de cherrytomaatjes te poffen gebruik je weer de oven. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en leg hier de ongesneden cherrytomaatjes op. Giet er een scheut olijfolie overheen en bestrooi ze met zeezout en peper. Pof ze ongeveer 15 minuten op 200 graden.

Voor de salsa snijd je de tomaten, halve rode peper en het sjalotje in kleine stukjes. Voeg hier een half teentje geperste knoflook aan toe, een half handje gesnipperde koriander, 2 theelepels limoensap, rasp van de schil van een halve limoen en een klein beetje zout. Meng alles kort met een keukenmachine. Meng niet te lang. Het is niet de bedoeling dat het een vloeibare substantie wordt. Met de andere toppings hoef je verder niets te doen. Het is wel lekker om de manchego de laatste paar minuten van de bereiding van de burgers hier vast bovenop te leggen zodat deze kaas een beetje smelt.

Zelfgemaakte pittige limoenmayonaise

Om de burger af te toppen heb ik een pittige limoenmayonaise gemaakt. Hiervoor mix je met een staafmixer het eigeel van 2 eieren, 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel mosterd met elkaar. Voeg hier langzaam 150 milliliter olijfolie aan toe.  Aan deze mayonaise voeg je het sap van een halve limoen toe, een snufje zout en een paar druppels tabasco.

Vond je dit een leuk recept? Bekijk dan ook onze andere hamburger recepten.

Jelle - Burgermeister bij Hamburger Bijbel

Jelle – Burgermeister

Jelle is oprichter van de Hamburger Bijbel. Als moeilijke eter in zijn jonge jaren was de liefde voor hamburgers er niet gelijk. De laatste jaren heeft hij de schade flink ingehaald. Naast dat hij graag uiteten gaat voor burgers, is hij ook het brein achter de meeste recepten op de website.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x