Site Overlay

Krokante kipburger

Gefrituurde kip, wij zijn er dol op! Een crispy chicken burger hadden we nog niet eerder gemaakt. Hoog tijd dus om dit recept toe te voegen aan de Bijbel.

Dit recept voor krokante kipburgers ontstond toen we Vietnamese Bao broodjes met kip aan het maken waren. De krokante kipstukjes waren verrassend goed gelukt. Dat moet toch als burger ook wel lukken.

Ingrediƫnten

voor 2 kipburgers:

  • 300 gram kipdijfilet
  • 250 gram panko breadcrumb
  • 200 gram bloem
  • 3 eieren
  • 150 gram spekjes
  • 75 gram geleisuiker
  • 75 milliliter cola
  • 1 grote ui
  • 100 gram bruine suiker
  • 50 milliliter Jack Daniels
  • 25 milliliter melk
  • 4 gram gist
  • 80 gram bloem
  • 1 ei
  • 1 gram zout
  • 5 gram suiker
  • 30 gram roomboter

Krokante kipburgers

Om lekkere krokante kip te krijgen hoef je deze echt niet te frituren. Goed paneren en bakken in de oven werkt prima. Deze krokante kipburgers hebben we als volgt gemaakt.

Zet drie schaaltjes klaar. De eerste vul je met bloem, de tweede met opgeklopt eieren en de derde met Panko breadcrumb. Meng door alle drie de schaaltjes 1 eetlepel paprikapoeder, 1 eetlepel knoflookpoeder en een snuf zeezout. Haal de kipfilet als eerste door de bloem, daarna door de opgeklopte eieren en als laatste door de Panko. Bak de kipburgers in de oven op 200 graden, ongeveer 15 minuten. Om ze goed krokant te krijgen zonder dat ze uitdrogen hebben we de kipburgers daarna nog 4 minuten op 180 graden in de airfryer gedaan. Heb je geen airfryer? Bak de burgers dan 25 minuten in de oven in plaats van een kwartier.

Crispy chicken kipburger | Hamburger Bijbel

Bacon-cola jam

Bacon-cola jam is precies wat de naam zegt dat het is. Jam gemaakt van spek en cola maar verwacht niet hetzelfde als de aardbeien- of kersenjam uit de supermarkt. Deze jam is namelijk zoetig door de cola en de geleisuiker maar tegelijkertijd ook lekker zout door het spek. Heerlijk als hamburger topping dus!

Bak eerst de spekjes gaar in een steelpannetje. Roer daarna de geleisuiker erdoor. Voeg na een paar minuten roeren de cola toe en laat het 5 minuten doorkoken. Doe het mengsel in een wekpot en laat het afkoelen voordat je de deksel dicht doet.

Maak niet de fout die wij maakten en kies voor normale spekjes, niet die vetvrije. Het overtollige vet kan je er altijd nog een beetje vanaf scheppen. Zodra de jam afkoelt, gaat het vet namelijk stollen en vormt het een laagje over de jam heen. Je schept het er dus zo af.

Whiskey uienringen

Cola en whiskey gaan samen als hamburgers en bacon. Onze bacon-colajam gaat dan ook fantastisch samen met whiskey uienringen.

Snijd de ui in ringen, niet te dik maar ook zeker niet te dun. Bak ze kort aan en voeg daarna de kristalsuiker toe. Blijf de uien en suiker door de pan scheppen. Als de suiker begint te karamelliseren, voeg je langzaam de Jack Daniels toe. Blijf op laag vuur de uien door de pan scheppen totdat de suiker volledig is opgelost.

Brioche broodjes maken

Onze eerste poging tot het maken van brioche broodjes was geen al te groot succes. De smaak en textuur waren op zich prima maar het kon beter. Poging twee ging ons al een stuk beter af al zeggen we het zelf. Deze burger buns maakten we als volgt:

Doe de melk, gist en de helft van de bloem in een kom en meng het goed door elkaar. Voeg daarna de rest van de bloem toe. Doe ook het ei, de suiker en het zout erbij. Meng dit goed door elkaar en voeg als laatste de roomboter toe. Kneed het geheel goed door elkaar met een mixer met deeghaken. Maak een bal van het deeg en leg deze in een ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg een uur rijzen. Na een uur is het deeg als het goed is ongeveer in omvang verdubbeld. Maak er nu twee gelijke bollen van en laat deze ook weer een uur rijzen. Na het rijzen kun je de bollen eventueel nog bestrijken met eigeel. Zo krijgen de broodjes een mooie bruine kleur in de oven. Bak de broodjes 10 minuten op 240 graden.

Marlein - Burgerqueen

Marlein – Burgerqueen

Als geboren Brabander weet Marlein wel wat Bourgondisch genieten is. Hoewel ze niet 1 favoriete burger heeft, is ze fan van de burgers van Wally. Niet in de laatste plaats vanwege hun broodjes. Iets waar Marlein streng op let bij het beoordelen van burgers. Marlein vind het leuk om na te denken over creatieve opmaak van burgers en het bord.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x