Site Overlay

Hulk Smash Burger

Wie kan er nou beter smashen dan de Hulk? Deze groene smash burger is dan ook een ode aan deze groene Marvel superheld. En laten we eerlijk zijn, spelen met eten is ook gewoon leuk.

Een smash burger is een hamburger die platgedrukt wordt in de pan of op de bakplaat. In plaats van dat er eerst een burger wordt gevormd, maak je een bal van het gehakt en druk je deze in de plan plat. Waarom je dit zou doen? De burger krijgt een krokante korst én is supersnel klaar. Smash burgers bevatten vaak twee kleinere patty’s en kaas, heel veel gesmolten kaas. Hebben we je aandacht?

We kunnen niet aankomen met de standaard smash burger natuurlijk dus bedachten we deze groene variant met gegrilde courgette en zelfgemaakte augurk. Natuurlijk kan dan ook het groene hamburgerbroodje niet ontbreken. En zo ontstond de Hulk Smah Burger, de nieuwste toevoegingen aan ons receptenboek.

Hulk Smash Burger - hamburger bijbel

Ingrediënten

Voor twee smash burgers:
400 gram gehakt
8 plakken cheddar
4 plakken courgette
4 blaadjes sla
saus naar keuze

150 gram komkommer (in plakken)
175 ml azijn
25 ml water
30 gram suiker

500 gram bloem
1 ei
7 gram gist
10 gram zout
25 ml zonnebloemolie
275 ml volle melk
1,5 theelepel groene kleurstof

Groene hamburgerbroodjes

Laten we beginnen met de groene hamburgerbroodjes. Het is niets meer dan het recept dat we altijd gebruiken. De groene kleur komt van de kleurstof. De voedselkleurstof kochten we bij de toko maar sommige grotere supermarkten hebben het ook (meestal bij de bakproducten). Meng de bloem, de gist en het zout door elkaar. Voeg hier het ei, de zonnebloemolie en de volle melk (op kamertemperatuur) aan toe. Voeg tijdens het kneden de groene kleurstof toe. Kneed het geheel ongeveer 10 minuten totdat je een mooie bol hebt die niet al te plakkerig is en mooi egaal groen is. Laat de bol in een met een theedoek afgedekte kom een uur rijzen. Na een uur verdeel je de bol in 6 kleinere bolletjes (of 4 als je grote broodjes wilt). Strooi er sesamzaadjes overheen en druk deze voorzichtig aan zodat ze er niet af vallen. Laat de broodjes vervolgens nog een uur rijzen. Na de tweede rijs bak je zo ongeveer 15 minuten op 220 graden in een voorverwarmde oven.

Zelf augurken maken

Augurken maken is ontzettend simpel en lekkerder dan die plakken uit een pot. Het kost je zo’n 5 minuten (zonder wachttijd). begin wel op tijd! Snijd 150 gram komkommer in plakken en bestrooi deze ruim met zeezout. Laat dit twee intrekken en spoel ze vervolgens af. Breng de azijn, het water en de suiker aan de kook. Zodra het kookt voeg je de plakken komkommer toe en laat je dit een paar minuten mee koken. De augurken krijgen zo de bekende augurken kleur. Zo weet je dus gelijk wanneer ze klaar zijn. Doe de augurken met vocht en al in een weckpot en laat het afkoelen.

De smash burger maken

Het maken van smash burgers is ontzettend simpel. Wij gebruikten 400 gram gehakt. Hier hebben we verder niets bij gedaan. Vorm 4 gelijke balletjes van het gehakt en leg deze in een ingevette pan. Druk ze goed plat met een spatel of burgersmasher. Bak ze 3 minuten en draai ze vervolgens om. Leg op alle geplette burgers twee plakken cheddar. Na 3 minuten bakken zijn de burgers klaar en kun je ze op elkaar stapelen. door de kaas blijven ze goed op elkaar liggen.

De courgette hebben we in de oven gegrild. De plakjes leg je in een ingevette ovenschaal en bestrooi je met zout, peper en een beetje gerookt paprikapoeder. De ovenschaal gaat 25 minuten in de oven op 180 graden.

Nu je alle toppings klaar hebt kun je gaan stapelen. Wat betreft de saus hebben we het simpel gehouden. Een klein beetje sriracha mayonaise en een drupje ketchup.

Heb jij een creatief idee voor een burger die wij kunnen maken of heb jij deze smash burger ook gemaakt? We horen het graag van je in de comments. Of tag ons op Instagram, natuurlijk.

Jelle - Burgermeister bij Hamburger Bijbel

Jelle – Burgermeister

Jelle is oprichter van de Hamburger Bijbel. Als moeilijke eter in zijn jonge jaren was de liefde voor hamburgers er niet gelijk. De laatste jaren heeft hij de schade flink ingehaald. Naast dat hij graag uiteten gaat voor burgers, is hij ook het brein achter de meeste recepten op de website.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x