De herfst is nat, grauw en koud maar het is ook het seizoen van wild en pompoen! We lieten ons voor deze burger inspireren door dit seizoen. Het resultaat is een heerlijke burger met pompoen crème op een pompoen brioche bun. Dat is weer eens wat anders!
De herfst is het seizoen van mooie ingrediënten zoals wild, paddenstoelen en pompoen. Ingrediënten die zich ook goed lenen voor een burger. Bart en Aart deelden al eens deze wildburger met ons. Nu maken we onze eigen herfstburger. Zonder wild maar met pompoen en champignons.
Ingrediënten
Voor 6 pompoen brioche buns:
500 gram bloem
150 gram pompoen (gepureerd)
100 ml melk
40 gram roomboter
7 gram droge gist
5 gram zout
3 eigeel om de broodjes te bestrijken
Voor 6 burgers + toppings
900 gram rundergehakt
150 gram kastanjechampignons
3 uien
2 eetlepels bruine suiker
50 ml Jack Daniels
250 gram pompoen
eikenbladsla
250 gram brie
gerookt paprikapoeder
nootmuskaat
peper
zout
kaneel
truffelmayonaise
Pompoen brioche buns maken
Brioche broodjes zijn hier toch wel de favoriet als het gaat om hamburger broodjes. Voor de herfstburger geven we er een draai aan door pompoen toe te voegen. Dit geeft een licht oranje kleur aan het broodje en een licht zoetige smaak die je normaal krijgt door het toevoegen van suiker.
Begin met het bereiden van de pompoen. Snij deze in blokjes en kook ze een kwartiertje. Pureer vervolgens de pompoen. Weeg 150 gram puree af voor de broodjes en bewaar de rest. Kneed de puree, bloem, melk, droge gist, zout en roomboter 10 minuten met een mixer of keukenmachine met deeghaken. Maak er een mooie bol van en leg deze in een schone kom. Dek af en laat het deeg een uurtje rijzen. Na een uurtje verdeel je het deeg in 6 gelijke bollen. Dek deze weer af en laat ze een uur rijzen. Bestrijk ze daarna met eigeel en bak ze 15 minuten op 220 graden in een voorverwarmde oven.
De Burger
De burger zelf hebben we simpel gehouden. We hebben aan het gehakt slechts een theelepel zout, nootmuskaat en een snufje peper toegevoegd. Nadat je het gehakt kort hebt gekneed, verdeel je het in 6 gelijke ballen. Hier vorm je vervolgens de burgers van. Dit gaat het makkelijkst met een hamburger pers. Bak de burgers 4 minuten per kant op middelhoog vuur.
Toppings
Voeg een theelepel gerookt paprikapoeder, 1 tl nootmuskaat en een snufje kaneel toe aan de overgebleven pompoencrème. Gebruik deze crème als eerste laag op de bun. Doe hier wat eikenbladsla op. Leg daar de burger op. Top deze vervolgens af met de gekarameliseerde uien (instructies in dit recept) en gebakken kastanjechampignons. Overgiet de burger met gesmolten brie. Besmeer het bovenste deel van het broodje met truffelmayonaise en leg deze bovenop de rest.
Zoals je ziet is het een eitje om deze pompoenburger te maken. Het kost wat tijd maar gaat zeker de moeite waard zijn. Eet smakelijk! Owja, vergeet het bijpassende biertje niet. Een heerlijk herfstbokje past er perfect bij!
Jelle – Burgermeister
Jelle is oprichter van de Hamburger Bijbel. Als moeilijke eter in zijn jonge jaren was de liefde voor hamburgers er niet gelijk. De laatste jaren heeft hij de schade flink ingehaald. Naast dat hij graag uiteten gaat voor burgers, is hij ook het brein achter de meeste recepten op de website.
Er staat bij de ingredienten voor de burgers Jack Daniels, maar dat wordt verder nergens gebruikt?
Hey Emiel,
Dat hebben we inderdaad niet helemaal duidelijk verwoord. De Jack Daniels wordt samen met de bruine suiker gebruikt om de ui te karamelliseren zoals in dit recept:
https://hamburgerbijbel.nl/recepten/sweet-bbq-burger/
We gaan het iets duidelijker verwoorden. Bedankt voor je feedback!