Krokante kip is lekker, Doritos zijn lekker. Als je deze twee combineert kan dat gewoon niet misgaan toch? Met die gedachte is deze Mexicaanse kipburger ontstaan.
Het was alweer even geleden dat we een nieuw recept maakten. Dat werd dus weer hoog tijd. We maakten al een keer eerder een krokante kipburger maar deze keer wilden we de burger paneren met Doritos. Want zeg nou zelf: Doritos en kip is toch een gouden combinatie?
Ingrediënten voor 4 hamburgers:
600 gram kipfilet
1 zak Doritos (naar smaak)
2 eieren
2 eetlepels bloem
1 eetlepel paprikapoeder
Wij draaiden ons eigen kipgehakt van 600 gram kipfilet, genoeg voor vier burgers. Als je geen gehaktmolen hebt, kun je kiezen voor kant-en-klaar kipgehakt of paneer een hele kipfilet die dan als burger dient. Doe 1 á 2 eetlepels bloem door het gehakt om het wat beter te laten binden. Verder hebben we er nog 1 theelepel gerookt paprikapoeder en een snuf zout aan toegevoegd. +De burger wordt vervolgens gepaneerd in verkruimelde Doritos. Wij kozen voor de ‘good old’ nacho cheese maar als je een andere variant lekkerder vindt, kan dat natuurlijk ook gewoon.
Zet 3 schaaltjes klaar; doe in de eerste bloem, in de tweede 2 losgeklopte eieren en in de laatste de verkruimelde Doritos. Verdeel het kipgehakt in vier porties en vorm er burgers van. Haal deze eerst door de bloem, dan door de eieren en als laatste door de Doritos. Leg de burgers op een bakplaat en bak ze 20 minuten op 180 graden.
Voor de brioche broodjes gebruikten we hetzelfde recept als in bij onze Crispy Chicken burger. Uiteraard kun je ook gewoon je favoriete broodje van de bakker of supermarkt gebruiken.
Toppings
Voor de guacamole:
1 avocado
1 jalapeño
1 sjalotje
Sap van een halve limoen
1 tl paprikapoeder
1/2 tl knoflookpoeder
Snufje zout
Voor de salsa:
2 tomaten
1 sjalotje
1 eetlepel verse koriander
1 eetlepel olijfolie
½ teentje knoflook
Voor deze burger leek het ons wel gepast om het een beetje in de Mexicaanse hoek te houden. Niet dat Doritos Mexicaans zijn maar goed, guacamole en salsa gaan hier wat ons betreft prima samen met deze burger.
Guacamole is echt ontzettend makkelijk te maken. Het is wel handig om een rijpe avocado te gebruiken die al wat zachter is. Snij de avocado open en lepel deze uit. Prak de avocado fijn. Als de avocado goed rijp is, kan dit gemakkelijk met een vork. Snij een sjalotje en een jalapeño peper fijn en doe dit bij de geprakte avocado. Knijp een halve limoen uit boven de guacamole en voeg een snufje zout, paprikapoeder en knoflookpoeder toe. Roer het geheel goed door en klaar is kees.
Ook de tomatensalsa is zo klaar. Snijd twee tomaten in stukken en snipper een sjalotje. Doe dit in een keukenmachine. Pers een half teentje knoflook uit. Doe er een beetje koriander en olijfolie bij. Zet de keukenmachine kort aan, de salsa mag best wat grovere stukken bevatten.
Frisse yoghurt saus
Ingrediënten:
2 eetlepels mayonaise
250 gram Griekse yohurt
½ jalapeño
sap van een halve limoen
1 eetlepel koriander
1 teentje knoflook
De yoghurt saus is fris, pittig en zuur tegelijkertijd. En dat allemaal zonder teveel te overheersen als je er niet overdreven veel van op de burger doet natuurlijk. De saus is ook zo gemaakt. Doe de mayonaise en Griekse yoghurt in een kommetje. Pers hier een teentje knoflook doorheen. Snijd een halve Jalapeño fijn, de andere helft kun je als plakjes op de burger doen. Voeg sap van een halve limoen, een eetlepel verse koriander en wat zout toe en roer alles goed door elkaar.
De burger bouwen
Snijd de broodjes open en besmeer beide zijden met roomboter. Leg de broodjes met de besmeerde kanten op de grill of het tosti ijzer zodat de binnenkant lekker krokant wordt. Besmeer beide kanten van het broodje met de yoghurt saus en de guacamole. Leg een blaadje sla op de onderste helft. doe hier de kipburger op. Doe er vervolgens de salsa op. Overgiet de burger met cheddar (smelt deze even kort in een pan) en leg hier nog een paar plakjes jalapeño op. Mocht je nog Doritos over hebben, dan kun je deze eventueel nog over de burger heen kruimelen. Eet smakelijk!
Heb jij dit recept geprobeerd? We horen graag wat je er van vond! Laat het weten in de comments of deel het met ons op Instagram.
Marlein – Burgerqueen
Als geboren Brabander weet Marlein wel wat Bourgondisch genieten is. Hoewel ze niet 1 favoriete burger heeft, is ze fan van de burgers van Wally. Niet in de laatste plaats vanwege hun broodjes. Iets waar Marlein streng op let bij het beoordelen van burgers. Marlein vind het leuk om na te denken over creatieve opmaak van burgers en het bord.