Of je het nou friet of patat noemt, soms wil je wel eens wat anders bij je burger dan de standaard friet. Er zijn veel verschillende soorten zoals je misschien al wel wist. Maar ken jij al deze 10 soorten al?
- Shoestring fries / steppegras
- Twister friet
- Raspatat
- Steakhouse friet
- Zoete aardappelfriet
- Pommes Pont Neuf
- Luie Wijven Friet
- Groentefriet
- Halloumi frietjes
- Loaded Fries
1. Shoestring fries / steppegras
Shoestring fries zijn extreem dunne frietjes. Vaak nog dunner dan de Franse frietjes van de grote M. Ze zijn ook krokanter dan Franse frietjes. In België en het zuiden van ons land is dit soort friet bekend als steppegras. Officieel is dit niet de naam van alleen de friet maar van een heel gerecht. Het is namelijk een biefstuk met daar bovenop een lading dunne friet. Bovenop die berg friet ligt een schijfje citroen met kaviaar. Hoe kom je er op?
2. Twister friet
Twister friet is friet dat in een spiraalvorm is gesneden. Dat smaakt niet per se anders, ze zien er vooral leuk uit. De twister friet die in de winkel te koop is, is vaak al wel heel lekker gekruid. Een van de eersten die deze friet in Nederland introduceerde, was aardappelproducent Lamb Weston.
3. Raspatat
Raspatat is friet op basis van aardappelpoeder. Waar bij normale friet de aardappel in reepjes wordt gesneden en wordt gebakken, wordt er voor raspatat dus eerst poeder gemaakt van de aardappel. Vaak zijn ze iets krokanter dan gewone friet. Ook is de binnenkant net wat anders qua structuur.
4. Steakhouse friet
Steakhouse friet is een stuk breder dan gewone friet. Hierdoor heb je meer fluffy aardappel aan de binnenkant dan bij dunne friet. Steakhouse friet is niet helemaal hetzelfde als Vlaamse friet. Die laatste soort is vaak nog wat dikker en breder. Als je zelf steakhouse friet gaat maken, is het extra belangrijk om een smaakvolle aardappel te nemen. Er blijft ten slotte veel meer aardappelsmaak behouden.
5. Zoete aardappelfriet
Zoete aardappelfriet zien we steeds vaker op de menukaart staan als optie. Zoals de naam als verklapt worden deze gemaakt van zoete aardappel in plaats van gewone aardappel. Dit heeft een licht zoete smaak aan de friet. Er wordt nog wel eens gedacht dat zoete aardappel de gezondere keuze is. Dit is echter niet waar. De voedingswaarden zijn bijna gelijk aan die van de gewone aardappel. Kies dus niet voor zoete aardappelfriet vanwege gezondheidsredenen maar gewoon omdat je ze lekker vind.
6. Pommes Pont Neuf
Als het gaat om dikte dan spant deze soort de kroon. Pommes Pont Neuf zijn waarschijnlijk vernoemd naar de beroemde brug in Parijs. Rondom deze brug zouden de eerste frituurtenten zijn ontstaan. Door de breedte is de friet goed stapelbaar. Google de term en je krijgt alleen maar jenga-achtige taferelen te zien.
7. Luie wijven friet
Luie wijven friet wordt gesneden uit ongeschilde aardappels en zijn vaak wat dikker en ongelijker dan gewone friet. Noemen we dat tegenwoordig niet ambachtelijke friet? Het klinkt in ieder geval positiever én vrouwvriendelijker dan luie wijven friet. Deze friet is smaakvol en lekker knapperig door de schil die er nog op zit. Ook bevatten aardappelschillen vezels en vitamines. Maar ja, dat laatste boeit natuurlijk niet als je ze toch in de frituur smijt en serveert naast een dikke burger.
8. Groentefriet
Boeit dat gezonde aspect jou wel? Dan kun je kiezen voor groentefriet. Vooral pastinaak en knolselderij lenen zich prima voor het maken van friet. Wij vinden ze zelf niet zo boeiend maar als jij wel bereidt bent om dat compromis te sluiten, wie zijn wij dan om te oordelen?
9. Halloumi frietjes
Halloumi fries zijn frieten die zijn gemaakt met halloumi. Dit is een stevige kaassoort die door vegetariërs ook wel als vleesvervanger wordt gegeten. De kaas smelt nauwelijks als deze verhit wordt waardoor je er vanalles mee kunt doen. Waaronder friet maken dus. De structuur én smaak is totaal niet te vergelijken met die van aardappelfriet. Je moet het gewoon een keer proberen om het te snappen.
10. Loaded fries
Laten we afsluiten met Loaded Fries. Een trend die de laatste jaren sterk in opkomst is. Wat het is? Gewone friet met één of meerdere toppings zoals pulled pork of kaas en bacon. Het frietje stoofvlees dat vooral in het Zuiden van Nederland veel gegeten wordt, kun je ook in deze categorie scharen. Vaak is het al een complete maaltijd op zich. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden als je er een burger naast eet. Of je moet het type vuilnisbak zijn dat dit allemaal in een holle kies schuift. Nogmaals, wij oordelen niet.
Wat is jouw favoriete friet? En maak je deze dan meestal zelf? Let us know in de comments!
Jelle – Burgermeister
Jelle is oprichter van de Hamburger Bijbel. Als moeilijke eter in zijn jonge jaren was de liefde voor hamburgers er niet gelijk. De laatste jaren heeft hij de schade flink ingehaald. Naast dat hij graag uiteten gaat voor burgers, is hij ook het brein achter de meeste recepten op de website.