Site Overlay

Alles over potato buns

Potato buns zijn vooral in de Verenigde Staten populair, als bijgerecht maar ook als hamburger bun. In deze blog gaan we dieper in op de geschiedenis van aardappelbroodjes, en vertellen we je hoe je ze maakt. Lees verder om alles te weten te komen over deze heerlijke broodjes en hoe je ze zelf thuis kunt maken.

Laten we beginnen met uitleggen wat een potato bun, of aardappelbroodje, nou eigenlijk is. Door de naam had je waarschijnlijk al verwacht dat het met aardappel te maken heeft. Dat klopt ook. Een deel van het meel wordt vervangen door aardappels, aardappelpuree of aardappelmeel. De potato bun heeft veel weg van brioche. Ze zijn lekker licht en luchtig en iets minder zoet dan brioche.

Wat zijn potato buns

Herkomst van de potato bun

Waar aardappelbrood precies vandaan komen is niet helemaal duidelijk. Er gaan hier verschillende verhalen over. Vooral Duitsland en Frankrijk maar ook Ierland wordt als de bakermat van aardappelbrood genoemd. Tegenwoordig is er in veel landen een eigen soort aardappelbrood te vinden: van Polen tot Brazilië. Waarschijnlijk ontstond aardappelbrood in Europa in een periode dat graan en tarwe schaars was. Hierdoor gingen bakkers een deel van het meel vervangen voor alternatieven. Aardappels waren goedkoop en bleken een goede vervanger te zijn. In de Verenigde Staten werd de populariteit van aardappelbroodjes versterkt door de toegenomen vraag naar hamburgers. Begin 20e eeuw was de hamburger een goedkoop en populair gerecht voor arbeiders. De hamburger werd echter vaak geserveerd op droog en taai brood. Steeds vaker werd er gezocht naar een smakelijker alternatief. Dat alternatief werd de potato bun. SIndsdien is het een populair burger broodje in de VS. In Nederland zijn deze broodjes nog niet zo populair. Wij kwamen ze voor het eerst tegen in het Ultieme Hamburgerboek van Julius Jaspers. Wie weet draagt ons verhaal een beetje bij aan zijn populariteit. 

Perfect als hamburgerbroodje

Aardappelbroodjes hebben niet alleen een heerlijke smaak en textuur, maar ze kunnen ook de smaak van hamburgers beïnvloeden. Het zachte en lichtzoete van de potato buns vormt een perfecte tegenhanger voor de hartige smaak van een burger. Het resultaat is een smakelijk samenspel van smaken en texturen, waardoor de hamburger nog smakelijker wordt. Als je op zoek bent naar ideeën voor het maken van verschillende soorten hamburgers, check dan onze receptenpagina.

Potato buns recept

Het maken van potato buns is niet zo moeilijk. Met dit recept maak je 6 broodjes.

200 gram bloem
50 gram aardappelpuree
7 gram droge gist
30 gram suiker
50 gram boter
80 ml lauw water
1 ei
4 gram zout

Potato buns recept - hamburger bijbel

Allereerst meng je de gist door het water en laat je dit even staan totdat er bubbels ontstaan. Het gist wordt dan actief. In de tussentijd mix je vast de bloem, aardappelpuree, suiker, boter, zout en het ei. Meng dit door elkaar en giet tijdens het mengen het water met de gist er doorheen. Kneed het geheel ongeveer 10 minuten met een deeghaak (of met de blote klauwtjes). Vorm vervolgens een bal die je een uur in een schone kom laat rijzen. Dek deze kom af met een theedoek. Na een uur is de bol, als het goed is, verdubbeld in omvang. Maak hier 6 bollen van leg deze op een bakplaat. Dek ze nogmaals af en laat ze weer een uurtje rijzen. Bestrijk de bollen met eigeel voor een mooi glanzend laagje en bak ze vervolgens 25 minuten op 190 graden. Next level gaan met deze broodjes? Voeg dan bijvoorbeeld knoflook en rozemarijn toe aan het deeg.

 

Nu je (beter) weet wat potato buns zijn is het tijd om zelf aan de slag gaan. Door de unieke textuur en smaak ze ideaal als hamburger broodjes. Dus hup de keuken in en laat je creativiteit de vrije loop met verschillende toppings en sauzen. Eet smakelijk!

Jelle - Burgermeister bij Hamburger Bijbel

Jelle – Burgermeister

Jelle is oprichter van de Hamburger Bijbel. Als moeilijke eter in zijn jonge jaren was de liefde voor hamburgers er niet gelijk. De laatste jaren heeft hij de schade flink ingehaald. Naast dat hij graag uiteten gaat voor burgers, is hij ook het brein achter de meeste recepten op de website.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x