Site Overlay

Hamburger trends

Dagelijks zitten we ons op Instagram te vergapen aan de lekkerste burgers op The Gram. Hieruit hebben we verschillende trends opgemerkt. In deze blog zetten wij 10 hamburger trends op een rijtje die wij vaker verwachten terug te zien in 2023.

Burgers gaan nooit vervelen. En hoewel de klassieke hamburger een evergreen is, worden we toch ook graag verrast als we uiteten gaan.

Dit zijn wat ons betreft de hamburger trends die we in 2023 terug gaan zien:

  1. Smash burgers
  2. Gekleurde broodjes
  3. Spelen met rook
  4. Fushion
  5. Hamburgers met een verhaal
  6. Aandacht voor kwaliteit
  7. Vegan
  8. Kaas, overal kaas
Hulk Smash Burger - hamburger bijbel

1. Smash burgers

Smash burgers zijn hamburgers die tijdens het bakken op de bakplaat worden geplet. Het levert een burger op die én binnen een paar minuten klaar is én lekker krokant is aan de randen. Vaak worden er meerdere smash burgers op elkaar gestapeld. Bij elkaar gehouden door een flinke lading cheddar. In de VS al echt een ding en ook in Nederland duikt de smash burger steeds vaker op. De eerste restaurants helemaal toegewijd aan deze burgers zijn ook al een feit, zoals Janana Burgers in Amsterdam. Ook Diego Buik van Diego’s Rotterdam heeft een nieuw concept met smash burgers opgestart.

2. Gekleurde broodjes

De tijd van burgers op een wit bolletje uit de supermarkt ligt gelukkig al een tijdje achter ons. Verdreven door de veel smakelijkere brioche bun. Nu ook de brioche bun ingeburgerd is, moet daar een schepje bovenop. Steeds vaker durven restaurants te spelen met kleur om de meest instagrammable burgers te creëren: van zwarte tot paarse broodjes.
Onze duit in het zakje: De groene Hulk Smash Burger.

Paarse burger broodjes - Flower Burger Amsterdam

Foto: Flower Burger Amsterdam

3. Spelen met rook

Burgers en toppings van de smoker zijn lekker maar deze trend gaat nog een stapje verder dan dat. Namelijk burgers die worden geserveerd in een glazen stolp gevuld met rook. We zagen Robbert van Veen dit bijvoorbeeld doen toen hij de duurste burger ooit creëerde. Ook Lombardos in Amsterdam speelt met rook. We verwachten dit vaker te gaan vanwege de unieke ervaring aan tafel die het oplevert. Wat zeg nou zelf: dit ga je al jouw vrienden vertellen.

4. Fusion

Burgers zijn hot, streetfood vanuit de hele wereld is hot. Breng ze samen en 1+1 wordt 3. Een mooi voorbeeld van zo’n fushion burger vinden wij die van Ter Marsch & Co. In 2020 wonnen zij de prijs voor beste burger van de Benelux met hun Koreaanse burger “The Gojira”. Nou zijn wereldburgers niet per se nieuw maar we willen meer verrast worden. Want laten we eerlijk zijn: de Mexicaanse burger, of eigenlijk Tex-Mex burger, kennen we nu wel.

Ter Marsch & Co - The Gojira | Hamburger Bijbel

5. Hamburgers met een verhaal

Storytelling is een populaire marketing term die ook de wereld van hamburgers niet onaangeraakt laat. Consumenten willen weten waar hun eten vandaan komt en welke reis (Farm to Table) het heeft afgelegd. En dus vermelden restaurants steeds vaker dat het vlees komt van runderen die op de veluwe hebben gegraasd en de kaas van boer Jan uit de polder. Om maar een voorbeeld te noemen.

6. Aandacht voor kwaliteit

De burger vreet challenges hebben we wel gezien. Kwaliteit is wat we willen! En dus zien we steeds vaker burgers van mooie ingrediënten. Geen fabrieksburgers meer maar vers gedraaid van goed vlees en zelfs premium cuts. Ook met de toppings kom je niet meer weg met een simpele plak tomaat en een chemisch plakje cheddar. Dus kortom, geen rotzooi meer op elkaar gestapeld maar kwalitatieve burgers met liefde bereid.

7. Vega(n)

Vegan burgers zijn al een tijdje onder ons. Waar veel restaurants eerder de vleesburger simpelweg vervingen voor de Beyond Meat Burger om deze vegan te maken, zien we de laatste tijd ook vaker restaurants die er wat meer moeite in stoppen. Denk dan aan avocadoburgers, bietenburgers of burgers gemaakt van oesterzwammen om maar een paar voorbeelden te noemen. Natuurlijk hebben we het ook even gevraagd bij onze grote vriend Google. Die ziet een flinke stijging in zoekopdrachten naar de Boekoeloekoe burger. De wat?! horen we je denken. De Boekoeloekoe burger is een vegetarische burgermix op basis van volkoren granen, zuivel en kruiden om zelf burgers van te maken. In de horeca zien we deze burger nog niet veel op de menukaart staan. Thuiskoks kunnen voornamelijk terecht bij landwinkels als zij bezig willen met deze burgermix.

8. Kaas, overal kaas

Nog een trend die langzaam aan het overwaaien is uit de VS. Next level cheeseburgers. Op instagram zien we steeds vaker burgers met zoveel kaas dat een gemiddeld persoon met lactose intolerantie er van opstijgt. Burgers met meerdere soorten kaas als topping maar ook burgers die worden gedipt of overgoten met kaassaus. Bij Fat Phills Diner zien we dit bijvoorbeeld. Wat ons betreft geen slechte trend want: bestaat er zoiets als teveel kaas?

Bugles Burger Diego's

Foto: Diego’s Burgers

Wat is volgens jou de beste ontwikkeling in burger land? Deel jouw favoriete hamburger trend met ons in de comments.

Jelle - Burgermeister bij Hamburger Bijbel

Jelle – Burgermeister

Jelle is oprichter van de Hamburger Bijbel. Als moeilijke eter in zijn jonge jaren was de liefde voor hamburgers er niet gelijk. De laatste jaren heeft hij de schade flink ingehaald. Naast dat hij graag uiteten gaat voor burgers, is hij ook het brein achter de meeste recepten op de website.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x