Site Overlay

De hamburger: een cultureel popicoon

De hamburgers is niet alleen een populair gerecht, het is ook een cultureel icoon geworden. Deze lekkernij is niet alleen te vinden in fastfoodrestaurants, maar is ook te zien in muziek, films en televisie. In deze blog bekijken we de invloed die hamburgers hebben gehad op onze popcultuur.

Laten we beginnen met de muziek. De burger heeft een prominente plaats in veel songteksten. Een goed voorbeeld, met ruim 40 miljoen streams op Spotify, is “Cheeseburger in Paradise” van Jimmy Buffet. Het nummer beschrijft zijn verlangen naar een heerlijke hamburger terwijl hij op een tropisch eiland zit. Of wat dacht je van “Burger Man” van ZZ Top? Ook Charley Pride brengt een ode aan de burger met “Burger & Fries”. Welke nummers ken jij nog meer? Laat het weten in de comments. Misschien kunnen we er een Spotify playlist van maken.

De hamburger als icoon in de popcultuur - Hamburger Bijbel

Ook in de filmwereld is de hamburger populair. Een van de bekendste voorbeelden is Pulp Fiction. In deze film hebben hamburgers een prominente plaats in de beroemde scène waarin Jules (Samuel L. Jackson) en Vincent (John Travolta) praten over de “Royale with Cheese”. Een ander voorbeeld is de komedie Harold & Kumar Go to White Castle. Deze film gaat over twee vrienden die na het roken van een “speciale sigaret” een ontzettende vreetkick krijgen. Deze vreetkick willen ze voeden met de burgers van White Castle. Ze maken een epische roadtrip om deze burgers te scoren. De White Castle silders zijn niet alleen een belangrijk onderdeel van het verhaal, maar worden ook op humoristische wijze gepresenteerd als de heilige graal van fastfood. De film is een cultklassieker geworden en heeft bijgedragen aan de bekendheid van White Castle en hun sliders.

Hamburgers op de kijkbuis

Tv speelt ook een grote rol in de invloed van hamburgers op popcultuur. Welke millennial is er niet opgegroeid met spongebob? Deze sponzige zeebewoner staat regelmatig achter de grill de iconische krabburgers te flippen. Het internet staat vol met recepten die deze krabburger na proberen te maken. Of wat dacht je van de animatieserie Bob’s Burgers? Hierin staat het hamburgerrestaurant van Bob Belcher centraal. En ken je die aflevering van How I Met Your Mother nog waarin de vriendengroep op zoek gaat naar de allerbeste burger van New York?

Kortom, de hamburger speelt een grote rol in de popcultuur. Van muziek tot films en televisie, de hamburger is overal te zien. Het is interessant om te zien hoe de hamburger zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld en het imago van fastfood en junkfood is ontgroeid.

Jelle - Burgermeister bij Hamburger Bijbel

Jelle – Burgermeister

Jelle is oprichter van de Hamburger Bijbel. Als moeilijke eter in zijn jonge jaren was de liefde voor hamburgers er niet gelijk. De laatste jaren heeft hij de schade flink ingehaald. Naast dat hij graag uiteten gaat voor burgers, is hij ook het brein achter de meeste recepten op de website.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x