Site Overlay

Het geheim van smaakvolle burgers: de juiste kaas

Kaas is zonder twijfel de meest gebruikte topping voor hamburgers. Vaak wordt er cheddar gebruikt maar er zijn zoveel meer opties. Als echte kaaskoppen zetten we onze favoriete hamburger kaas op een rijtje.

Een hamburger zonder kaas is als een discotheek zonder muziek: weinig aan. Oké oké, dat is een beetje overdreven misschien want we hebben echt wel eens lekkere burger zonder kaas gehad. Maar kaas maakt de meeste hamburgers wel af en geeft net dat beetje extra. In deze blog laten we verschillende soorten hamburger kaas zien om jouw volgende burger te naar een hoger niveau te tillen.

Alles over kaas en hamburgers - Hamburger Bijbel
Bron: amirali mirhashemian

Cheddar

Laten we beginnen met de cheddar. Deze van oorsprong Britse kaas wordt het meest gebruikt als hamburger kaas omdat deze goed en snel smelt. De grootste fout die gemaakt wordt op het gebied van cheddar is het kiezen van die chemisch per stuk verpakte plakjes uit de supermarkt. Wil je cheddar gebruiken? Kies dan voor een stuk echte cheddar. Zo verkoopt de Lidl tijdens de Britse weken gerijpte cheddar. Dit is veruit onze meest favoriete cheddar-soort.

Brie

Brie is een witte Franse schimmelkaas. De smaak is een stuk milder dan de meeste schimmelkazen. Brie smelt redelijk makkelijk en geeft flink wat romigheid aan een burger. Brie wordt vaak gecombineerd met honing en walnoot maar past bijvoorbeeld ook perfect bij een Franse burger. Ook voor deze herfstburger gebruikten we brie.

Truffelkaas

Onze liefde voor truffel steken we niet onder stoelen of banken. Truffelkaas op een burger is daarom dan ook altijd +1. Er is niet één duidelijke definitie van truffelkaas. Sommige kaasboeren maken het van boerenkaas en anderen gebruiken jong belegen kaas. Aan deze kazen wordt uiteraard wel altijd truffel toegevoegd waardoor je die heerlijke truffelsmaak krijgt. Truffelkaas voegt een uitgesproken smaak en een beetje luxe toe aan je burger. Wij vinden deze kaas bij veel soorten burgers passen maar je moet wel opletten dat je niet teveel uitgesproken smaken met elkaar combineert.

Truffelkaas
Bron: De Gildemeesters kaas

Bierkaas

Burgers gaan perfect samen met bier. Bierkaas past dan ook perfect bij veel burgers. Bierkaas is kaas gemaakt van wrongel (de eerste fase van kaas) gemengd met bier. Vaak wordt er donker bier gebruikt. Hierdoor is de kaas romig, een klein beetje zoet met een licht bittere nasmaak die kenmerkend is voor bier. Voor bierkaas moet je wel naar een speciaalwinkel want supermarkten hebben het over het algemeen niet helaas.

Geitenkaas

Geitenkaas is ook zo’n kaas met een sterke uitgesproken kaas. Wij vinden de smaak goed samengaan met champignons bijvoorbeeld. Als je geitenkaas gebruikt, kies dan voor goede geitenkaas. Dus niet die goedkope ronde tabletten maar bijvoorbeeld de 50+ plakken. Deze smelten beter en smaken duizend keer beter. Tip: gebruik de kaas bij zwarte broodjes. Dat geeft een mooi contrast.

Rookkaas

Rookkaas is gewone kaas die wordt gerookt om er een rooksmaak aan toe te voegen. De smaak van rookkaas is best heftig als je gewoon zo een plakje eet. Op een burger kan die rooksmaak juist een mooie toevoeging zijn. Hierbij geldt ook weer: balance is key. Gebruik bijvoorbeeld niet ook nog gerookt paprikapoeder of rookmayonaise. Je wilt tenslotte niet het gevoel hebben dat je een asbak naar binnen aan het werken bent.

Rookkaas
Bron: Kaasdok

Manchego

Machego is een Spaanse kaassoort gemaakt van schapenmelk. De smaak is lang niet zo uitgesproken als sommige andere kazen die we hier bespreken. De smaak wordt omschreven als licht nootachtig, romig en een heel klein beetje pikant. Maak je Spaanse burger? Dan mag Manchego niet ontbreken!

Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas is een stevige witte Italiaanse kaas. Het wordt voornamelijk in pasta’s gebruikt. Ook salades en carpaccio worden er vaak mee afgemaakt. Parmezaan heeft een redelijk sterke smaak en is vrij zout. De kaas smelt niet makkelijk op een burger maar snippers voegen extra smaak toe. Zeker als je een Italiaanse burger maakt.

Zoals je wel begrijpt is dit slechts een kleine greep uit alle kazen die geschikt zijn voor burgers. Welke kaas je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van de burger die je wilt gaan maken. Als we dan toch één kaas moeten aanwijzen, dan kiezen voor de cheddar als burger kaas. Deze is wat ons betreft het meest ‘allround’. Wat is jouw favoriete kaas?

Jelle - Burgermeister bij Hamburger Bijbel

Jelle – Burgermeister

Jelle is oprichter van de Hamburger Bijbel. Als moeilijke eter in zijn jonge jaren was de liefde voor hamburgers er niet gelijk. De laatste jaren heeft hij de schade flink ingehaald. Naast dat hij graag uiteten gaat voor burgers, is hij ook het brein achter de meeste recepten op de website.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x