Site Overlay

Leesvoer: 8 hamburger boeken

Een beetje zichzelf respecterende hamburger liefhebber heeft minstens één hamburger boek in zijn kast of keuken staan. Staan er bij jou nog geen of moeten er meer komen te staan? Lees dan gauw verder.

Boeken mogen dan misschien een beetje een stoffig imago hebben, als het om hamburgers gaat houden wij er van. Je kan wel eeuwig door Pinterest en Instagram scrollen ter inspiratie maar liever bladeren we door een mooi hamburger boek. Het is ook tof om te lezen hoe echte chefs (beroepskoks die er voor hebben geleerd) tegen burgers aan kijken. Hieronder onze lijst met 8 toffe hamburger kookboeken.

1. Burgers

De titel is net zo creatief als het broodje hamburger uit de diepvries van Mora. Maar het is geschreven door niemand minder dan Laurentz Craane. We begrijpen heus wel als er geen belletje gaat rinkelen maar deze man won maar liefst drie keer de prijs voor beste hamburger van Nederland. Iemand die weet wat hij doet dus. Het boek staat vol met toffe recepten voor verschillende broodjes, toppings en sauzen. Ook zijn prijswinnaars staan uitgebreid beschreven in het boek. Geen zin om zelf te koken? Dan staan ze ook bij Iveau in Arnhem op de kaart.

Prijs: €20,99

Burgers - laurentz Craane
Het ultieme hamburger boek - Julius Jaspers

2. Het ultieme hamburger boek

Het ultieme hamburger boek is geschreven door chef Julius Jaspers, die je kan kennen van het tv-programma Topchef. Wat dit boek zo tof maakt is dat Julius al zijn chef buddies heeft opgetrommeld om hun favoriete burger te maken. Zo heeft Julius onder andere Ron Blaauw en Jonnie Boer weten te strikken. Beide heren weten hun weg in de keuken wel te vinden. Die michelinsterren krijg je namelijk niet zomaar. Daarnaast worden er ook enkele burgers van een paar klassieke Amerikaanse ketens benoemd. De vormgeven is strak en simpel. Niet per se om direct bij te watertanden maar ons stoorde dat zeker niet.

Prijs: €16,99

3. Hamburgers – Best burger in town

Dit boek is echt heel anders vormgegeven dan het gemiddelde kookboek. De stijl kun je beschrijven als comic book meets pop art. Het is nogal schreeuwerig en “in your face” vormgegeven. Waarom we deze dan toch hebben aangeschaft? Waarschijnlijk was het 4 uur ‘s nachts en hadden we bier op. Hoe dan ook: als je door deze vormgeving heen weet te kijken vind je opvallend leuke recepten. Lang niet allemaal verrassend maar er staat genoeg inspiratie in waar je mee verder kan. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Prijs: €7,99

Best Burger in Town
Beer & Burgers boek

4. Beer & Burgers

Dit boek is niet zozeer een kookboek. Het draait meer om het matchen tussen bier en burgers, zoals de naam al doet vermoeden. In het boek staan maar liefst 48 hamburgers inclusief bijpassend biertje beschreven. Hoewel niet alle 48 recepten even verrassend zijn, staan er toch wel veel goede burgers in. Daarnaast is het ook interessant om te lezen welk bier goed past bij de verschillende smaken. Het boek is geschreven door de Vlaamse chef Jilles D’Hulster en biersommelier Sofie Vanrafelghem. Op het moment van schrijven lijkt het boek in Nederland alleen nog tweedehands te krijgen voor veel te veel geld. Stap vooral de lokale boekhandel binnen, die kunnen er vast nog wel aan komen voor je.

Prijs:  €19,95

Onze wishlist

Onze boekenkast staat nog niet vol en dus blijft er nog wat te wensen over als het gaat om hamburger boeken. Onderstaande boeken lijken ons interessante toevoegingen aan de collectie.

5. Burgers & BBQ bites

Jord Althuizen is toch wel de koning van de barbecue. We zijn dan ook benieuwd wat voor burger creaties hij bouwt. Echt helemaal dedicated aan burgers is Burgers & BBQ Bites niet maar afgaand op de reviews en onze eigen ervaring met zijn andere boeken moeten hier wel toffe recepten in staan.

Prijs: €22,50

Burgers & BBQ Bites - Jord Althuizen
Hamburgers - Big Fernand

6. Hamburgers

Hamburger chefs en boektitels, het is tot op heden nog geen gouden combinatie gebleken. Maar het spreekwoord luidt: Don’t judge a book by it’s cover… or title. Op Bol.com is het één van de meest gereviewde hamburger boeken en met 4,5 sterren uit 5 heeft het een goede score. Het boek is geschreven door Steve Burggraf, Guillaume Pagliano en Alexandre Auriac. Die namen zeiden ons niet maar schijnbaar zitten zij achter een grote Franse burgerketen genaamd Big Fernand. Met ruim 50 restaurants verspreid door Frankrijk een serieuze keten. Bij een hamburgerketen denk je als snel aan McDonalds-achtige taferelen. Onterecht want ze schijnen veel met verse lokale Franse producten te werken. We zijn dan ook benieuwd naar de 26 recepten die in dit boek worden gedeeld.

Prijs: €9,95

7. Groene burgers

Zo af en toe proberen we ook wel eens een plantaardige burger te maken. Dit met wisselende resultaten. In het boek Groene Burgers staan 30 recepten voor vegetarische en veganistische burgers. Het boek is geschreven door Martin Nordin. Martin is net als wij geen professionele chef maar vooral een hobbyist. De positieve reviews maakt dat dit boek op onze wishlist terecht is gekomen.

Prijs: €18,99

Groene Burgers - Martin Nordin
Great American Burger Book

8. Great American Burger Book

Amerika is toch wel hét land van de hamburger. Daarom mag het Great American Burger Book eigenlijk ook niet ontbreken in dit lijstje. Wat dit boek tof maakt is dat er regionale burgers worden beschreven. Zoals je misschien wel weet staat het zuiden van de VS bekend om gefrituurd eten. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in de hamburgers. Zo hebben veel Staten kenmerkende elementen in hun keukens. Het boek is dus als het ware een culinaire reis door de Verenigde Staten. Met 240 pagina’s ben je er ook wel even zoet mee gokken we. Het boek is geschreven door George Motz. Hij schreef ook een gids met de beste hamburgerrestaurants per staat. Een beetje zoals onze eigen Hamburger Kaart dus!

Prijs: €19,99

Welke van deze hamburger boeken heb jij al in de kast staan of zou jij nog willen? Meer boekentips zijn zeker welkom!

Jelle - Burgermeister bij Hamburger Bijbel

Jelle – Burgermeister

Jelle is oprichter van de Hamburger Bijbel. Als moeilijke eter in zijn jonge jaren was de liefde voor hamburgers er niet gelijk. De laatste jaren heeft hij de schade flink ingehaald. Naast dat hij graag uiteten gaat voor burgers, is hij ook het brein achter de meeste recepten op de website.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Judith
Judith
9 maanden geleden

Burgers van Nederland, door Mirjam van der Rijst

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x