Site Overlay

Dit kost een hamburger gemiddeld in Nederland

Vraag jij je net als wij ook af wat een hamburger nou eigenlijk kost in Nederland? Lees dan verder want wij zochten het uit. De belangrijkste bevindingen lees je in deze blog.

De hamburger staat bekend als betaalbaar gerecht maar wat is nou een dure burger en welke is goedkoop? Daar waren we wel benieuwd naar en dus zochten we het uit. We hebben 500 menukaarten bestudeerd om de gemiddelde prijs van een hamburger en vegaburger in de Nederlandse horeca te berekenen. We hebben bij alle prijzen friet bij de prijs gerekend. Dit omdat ongeveer de helft van de restaurants standaard al friet bij een burger aanbiedt waardoor de losse prijs niet is te achterhalen. Om tot een eerlijke vergelijking te komen zijn alle prijzen die we in we noemen zijn dan ook inclusief friet. Ook is het goed om te vermelden dat we zoveel mogelijk hebben gekeken naar kwaliteitsburgers. De gemiddelde snackbar en fastfoodketens als McDonalds zijn niet meegenomen.

Gemiddelde prijs van een hamburger | Hamburger Bijbel

De gemiddelde prijs van een hamburger

In onze vergelijking hebben we zoveel mogelijk de meest standaard runderburger gepakt om de vergelijking zo eerlijk mogelijk te houden. Dit is veelal de ‘Classic burger’ met sla, tomaat, kaas en augurk. Dit zijn onze conclusies.

 • Gemiddeld kost een hamburger in Nederland €16,34.
 • In Drenthe is een hamburger het goedkoopst, gemiddeld €13,93.
 • In Noord-Holland betaal je gemiddeld €17,33. Dat maakt het de duurste provincie om een burger te eten.
 • Ook in Zeeland en Zuid-Holland ligt de prijs gemiddeld een stuk hoger. We vermoeden dat dit deels te maken heeft met toerisme. Deze provincies liggen ten slotte aan de kust.
 • In Noord-Holland heb je veruit de meeste keus als je op zoek bent naar een burger. Met name in Amsterdam hoef je niet ver te zoeken.
Gemiddelde prijs hamburger Hamburger Bijbel

Gemiddelde prijs van een vegaburger

ProVeg meldde vorig jaar dat vleesvervangers goedkoper waren geworden dan vlees. 

Wij waren benieuwd of dat ook terug is te zien aan de prijzen in de horeca. We hebben dezelfde restaurants geanalyseerd als voor de standaard hamburger. We kunnen concluderen dat de vega burger gemiddeld nauwelijks goedkoper is. Echter is het steeds minder gebruikelijk om een extra bedrag in rekening te brengen wanneer je liever vega kiest. Hierdoor ben je niet of nauwelijks meer duurder uit. De belangrijkste cijfers zetten we hieronder op een rijtje.

 • Gemiddeld kost een vegetarische burger in de Nederlandse horeca €16,15.
 • Dit is 19 cent goedkoper dan de gemiddelde prijs van een vleesburger. Een te verwaarlozen verschil.
 • In slechts 3 provincies betaal je voor een vega burger meer dan voor een vleesburger.
 • De Duurste vegaburgers eet je in Noord-Holland. Ze kosten hier gemiddeld €17,07.
 • In Limburg is het verschil het grootst. Voor een vega burger betaal je €0,81 meer dan een vleesburger.
 • In Drenthe vind je de goedkoopste vegaburgers. Je betaalt hier gemiddeld €14,12. Dit is €2,03 minder dan het landelijk gemiddelde.
Gemiddelde prijs vegaburger - Hamburger Bijbel

Het onderzoek

Voor dit onderzoek hebben we 500 menukaarten van Nederlandse horecazaken onderzocht. We hebben in elke provincie zoveel mogelijk de zaken met kwaliteitsburgers proberen te selecteren. Hiervoor gebruikten we Google Maps als startpunt. Zaken en ketens met met meerdere vestigingen komen maar 1x voor in de lijst. De gemiddelde snackbar en cafetaria zijn niet meegenomen. Hier betaal je vaak een stuk minder dan het landelijk gemiddelde, maar dat merk je dan ook vaak aan de kwaliteit van het vlees. Ook fastfoodketens zoals McDonalds en Burgerking zijn niet meegenomen. Van hun burgers worden we niet echt enthousiast. Zaken die geen prijzen op hun kaart hebben staan, hebben we logischerwijs buiten beschouwing gelaten. Bij het landelijk gemiddelde weegt niet elke provincie even zwaar. Provincies met veel burgertenten drukken uiteraard meer hun stempel op het gemiddelde dan provincies met weinig burgerzaken.

Kanttekeningen

Of een restaurant kwaliteitsburgers heeft, hebben we gebaseerd op foto’s en reviews in Google Maps en Instagram. Wat een goede hamburger is, is dus behoorlijk subjectief. Maar het is dan ook ons onderzoek. Door onze methode is het goed mogelijk dat we een paar horecazaken met goede burgers over het hoofd hebben gezien. Daarnaast hebben niet gefactcheckt of elke menukaart nog up-to-date was. Verder hebben we in Drenthe maar 6 zaken gevonden die voldeden aan onze criteria.

Conclusie

Ook in 2023 blijft de hamburger een voordelig gerecht. Vegetariërs en veganisten zijn nauwelijks nog duurder uit en vaak zelfs iets goedkoper dan de mensen die kiezen voor een vleesburger. Of burgers net als het leven in het algemeen een stuk duurder is geworden kunnen we helaas niet zeggen. Zover wij weten zijn er geen cijfers beschikbaar van andere jaren.

Vragen over dit onderzoek? Stel ze gerust in de comments. 

Jelle - Burgermeister bij Hamburger Bijbel

Jelle – Burgermeister

Jelle is oprichter van de Hamburger Bijbel. Als moeilijke eter in zijn jonge jaren was de liefde voor hamburgers er niet gelijk. De laatste jaren heeft hij de schade flink ingehaald. Naast dat hij graag uiteten gaat voor burgers, is hij ook het brein achter de meeste recepten op de website.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x