Site Overlay

De perfecte hamburger maken

Hamburgers maken is veel meer dan vlees op een broodje smijten en dit aftoppen met wat sla. Burgers bouwen is een kunst! Wil jij thuis net zulke lekkere burgers maken als in goede burgertenten? Lees dan gauw verder en check onze tips voor de perfecte hamburger. Upgrade jouw burgergame!

Het juiste hamburger vlees

De kern van elke hamburger is de patty, oftewel, de vleesschijf. deze wordt veruit het meest gemaakt van rundvlees. Echter kun je ook varken, kip vis of een plantaardige variant maken. Voor het gemak gaan we maar even uit van een runderburger. Bekijk onze recepten voor meer ideeën.

De perfecte hamburger maken - Hamburger Bijbel

De belangrijkste tip is toch wel: kies vlees van goede kwaliteit. Dus niet het rundergehakt van de Appie waar al het vocht en smaak uit bakt. Kies ook niet voor mager gehakt. Een beetje vet geeft de burger smaak en voorkomt uitdroging tijdens het bakken. Een verhouding van 80/20 (20% vet) of 80/30 (30% vet) is goed. Een goede slager kan je hierbij helpen.

Zelf draaien we meestal ons eigen gehakt. Vaak van bavette. Dit is mager vlees. Door het kort te bakken blijft het mals. We hebben het ook wel eens getest door er wat buikspek bij te mengen vanwege het vetgehalte. Het werd er niet minder van maar het voegt ook weinig toe.

De burger vormen

Na het kiezen of maken van het gehakt kun je de burger gaan vormen. In tegenstelling tot de gehaktbal hoef je er echt geen ei en paneermeel doorheen te kneden. Slechts een beetje peper en zout of andere kruiden is voldoende. Kneden hoeft ook maar even. Wanneer je teveel kneed, wordt het vlees droog en taai. Kneed het gehakt dus kort. Het mag best een wat grovere structuur hebben.

De burgers kun je met de hand vormen maar wij gebruiken liever een hamburgerpers. Zo maak je makkelijk stevige gelijkmatige burgers. Het is aan te raden om de burgers even groot of net iets groter te maken dan het broodje dat je gebruikt. Het vlees krimpt vaak nog een beetje tijdens het bakken. Door de patty net wat groter te maken, weet je zeker dat ‘ie het hele broodje vult.

De perfecte burger bakken

Ook niet onbelangrijk, het bereiden van de burgers. Er zijn verschillende mogelijkheden; bakken, grillen, op de bbq of in de oven. Wij bakken ze meestal gewoon in de koekenpan. Afhankelijk van de dikte zijn ze met 4 á 5 minuten per kant klaar. Iets langer als je ze helemaal doorbakken wilt. Na de eerste vier minuten draai je de burgers om, leg je de kaas erop en bak je ze nog 4 minuten. De laatste 1 á 2 minuten kan je de pan afdekken met een deksel. De kaas smelt dan beter en er ontstaat een beetje stoom wat het vlees sappig houdt. 

Op de bbq werkt het in principe hetzelfde. Ongeveer 4 minuten per kant. Door de deksel dicht te houden, krijg je meer die rooksmaak aan de burger. Tijdens het bakken moet je niet op de burger gaan drukken. Je drukt er dan namelijk al het vocht uit. Om te voorkomen dat de burger opbolt tijdens het bakken, kun je er met een de lepel van tevoren een kuiltje in maken. Als laatste willen we benadrukken dat je warmtebron (de pan of bbq) eerst goed heet moet zijn voordat je de burgers gaat bereiden. Zo blijven ze minder plakken.

Hamburger met friet - Hamburger Bijbel

De hamburger opbouwen

Jij als liefhebber weet natuurlijk ook dat een burger meer is dan wat toppings op een broodje smijten. Een hamburger bestaat uit vier componenten; het vlees, de toppings, het broodje en de saus. Bij een perfecte burger zijn al deze componenten precies in de goede balans aanwezig. 

Laten we beginnen met het broodje. Het populairste hamburger broodje is de brioche bol. Deze heeft een licht zoetige smaak en een sponsachtige structuur. Voordat je dit broodje gaat beleggen raden we om om beide binnenzijdes in te smeren met roomboter en even te toasten in de pan of op de (contact)grill. De binnenkant wordt dan lekker krokant. Daarnaast loopt er zo minder saus en vocht doorheen waardoor het geen kleffe boel wordt.

Er is niet echt een gouden standaard voor de opbouw van een burger. Houd er vooral rekening mee dat de burger en toppings niet teveel gaan schuiven. Dus niet teveel droge ingrediënten op elkaar. Gebruik saus en gesmolten kaas als “lijm”. Om de burger zo lang mogelijk warm te houden, stapel je de warme ingrediënten op elkaar en daarna (of daarvoor) de koude topping.

We hopen dat je met deze tips weer wat dichterbij jouw perfecte homemade burger komt. We hebben nog één punt niet behandeld: de tools. Binnenkort laten we zien wat wij waarom gebruiken. Heb jij nog vragen? Stel ze in de comments of stuur ons een bericht op Instagram.

Jelle - Burgermeister bij Hamburger Bijbel

Jelle – Burgermeister

Jelle is oprichter van de Hamburger Bijbel. Als moeilijke eter in zijn jonge jaren was de liefde voor hamburgers er niet gelijk. De laatste jaren heeft hij de schade flink ingehaald. Naast dat hij graag uiteten gaat voor burgers, is hij ook het brein achter de meeste recepten op de website.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
don
don
3 maanden geleden

Goeie tips! Dit weekend weer eentje maken

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x