Site Overlay

Hamburgerbroodjes: 6 verschillende soorten

Een belangrijk onderdeel van een hamburger is het broodje. Het is het visitekaartje en de verbindende factor. Met een goed broodje valt of staat een hamburger. Maar voor welk soort brood kies je? De keuze is namelijk reuze! Dat laten we je zien.

De hamburger zoals we die nu kennen is ontstaan in de Verenigde Staten zoals te lezen is in deze blog. In de begindagen werd een burger geserveerd tussen twee witte sneetjes brood. Pas later stapte men over op het hamburgerbroodje, oftewel de hamburger bun. Over de precieze bedenker van de bun zijn verschillende verhalen. Een naam die veel opduikt is die van Oscar Bilby. De hamburger bun is weinig meer dan een wit bolletje, eventueel nog afgetopt met sesamzaadjes. Dit klassieke broodje is nog steeds een van de meest gebruikte buns voor hamburgers. Echter zijn er nog veel meer opties waar je uit kan kiezen.

Brioche bun

Brioche is een Frans brood dat met meel, eieren, melk en boter wordt bereidt. Soms wordt er ook een beetje suiker toegevoegd. Deze broodjes hebben een luchtige en romige structuur en een licht zoetige smaak. De brioche bun is onze persoonlijke favoriet. In dit hamburger recept leggen we uit hoe je zelf brioche buns maakt.

Pompoen brioche buns | Hamburger Bijbel
Pompoen brioche buns

Turks brood

Turks brood is multifunctioneel. Vullen, dippen, besmeren, het kan allemaal. Ook past het goed bij Oosterse en mediterrane burgers. Het brood heeft een dun krokant laagje en is ontzettend luchtig van binnen. Hierdoor komen de andere smaken en texturen van de burger goed tot zijn recht.

Pretzel bun

De Duitse pretzel ken je waarschijnlijk wel. Deze snack is een soort brood dat als een knoop wordt gevouwen met daar overheen grove zoutkorrels. In de vorm van een broodje wordt het een Pretzel bun genoemd. Het broodje heeft een donkerbruine knapperige korst en is zacht en luchtig van binnen. Met een pretzel bun krijgt je hamburger extra bite. Daarnaast ziet het er ook tof uit omdat het weer eens wat anders is dan de gebruikelijke bun.

Pretzel bun
Bron: Unsplash

Potato bun

De potato bun is een echt Amerikaans broodje. Het wordt bij het avondeten gegeten als ‘side’ maar ook gebruikt als hamburgerbroodje. Het is een broodje dat gedeeltelijk is gemaakt met aardappel, zoals de naam al doet vermoeden. Het lijkt op een brioche bun waarbij een deel van het bloem wordt vervangen door aardappel(puree). Door de aardappel wordt het broodje licht kruimig en smeuïg.

Zuurdesem

Zuurdesem brood wordt gemaakt met een zuurdesemstarter. Dit zorgt voor natuurlijk fermentatieproces waardoor het deeg gaat rijzen en bovendien een heel eigen smaak krijgt. Zuurdesem heeft een knapperige korst en ondanks de luchtbellen die kunnen ontstaan, een stevige structuur. De smaak is op een subtiele manier zoetzuur. Het gebruik van een zuurdesem broodje geeft een extra ambachtelijk uitstraling aan je hamburgers.

Ciabatta

Ciabatta is Italiaans brood dat is bedacht als antwoord op de Franse baguette. Hoewel je misschien zou verwachten dat ciabatta al eeuwen bestaat, is het pas in de jaren 80 van de vorige eeuw bedacht door een Italiaanse bakker. Qua textuur heeft het brood veel weg van zuurdesem, de smaak is wel anders. Ciabatta is perfect voor als je een Italiaanse burger maakt.

 

Dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden wat betreft brood voor je hamburgers. Veel landen hebben hun eigen soort brood dus wie weet gaan we binnenkort nog wel verder met een deel twee. Wat is jouw favoriete hamburgerbroodje? Laat het ons weten in de comments.

Marlein - Burgerqueen

Marlein – Burgerqueen

Als geboren Brabander weet Marlein wel wat Bourgondisch genieten is. Hoewel ze niet 1 favoriete burger heeft, is ze fan van de burgers van Wally. Niet in de laatste plaats vanwege hun broodjes. Iets waar Marlein streng op let bij het beoordelen van burgers. Marlein vind het leuk om na te denken over creatieve opmaak van burgers en het bord.